ZininKunst presenteert Theo Urbach in de Lebu´nuskerk

Galerie ZininKunst organiseert een bijzondere verkooptentoonstelling in de Lebu´nuskerk te Deventer. Het werk van de kunstenaar Theo Urbach wordt hier geŰxposeerd van 11 juni tot en met 16 juli.

De titel van de expositie luidt Verdicht licht. Naast de kleurrijke expressionistische schilderijen worden er teksten getoond. Deze zijn ge´nspireerd op de kunstwerken. Schrijver Jan van Kessel draagt een aantal van zijn impressies voor tijdens de opening op zaterdag 23 juni om 12.00 uur.

Theo Urbach is een van de vaste kunstenaars uit de collectie van galerie ZininKunst. De galerie bevindt zich tegenover de kerk op de eerste etage van De Salon, waar nog meer werk van Theo te bewonderen is en waar de kunstwerken gekocht kunnen worden. Het is voor het eerst dat een galerie een expositie in de Grote Kerk organiseert.
 

 
Verdicht licht
Urbach: ‘Verdicht licht verwijst wat mij betreft naar mijn verleden. Naar de talloze keren dat ik samen met mijn ouders gebrandschilderde ramen in kerken bekeek. De serene stilte. De grootsheid van het interieur. De zij- en hoofdbeuken, het koor in de kerk. De verhalen die verteld werden door mijn vader. De gotische stijl of barokstijl. Hij wist het te vertellen. Ook vertelde hij over de voorstellingen die in de gebrandschilderde ramen te zien waren.

En nu sta ik zelf met mijn zoon naar gebrandschilderde ramen te kijken.’
‘In mijn doeken probeer ik dat licht te vangen, die sfeer te pakken. Het is toch wel vreemd dat ik nu exposeer in de kerk waar ik vroeger ook diensten bijwoonde en waar ik aan de hand van mijn vader naar de ramen keek Het is alleen jammer dat hij er niet meer is. En dit niet meer kan mee maken. Maar als ik er goed over nadenk is hij er toch bij. En dat geeft een heel goed gevoel.’
foto  

 
Tekstimpressies
‘Verdicht licht verwijst daarnaast ook naar de impressies die schrijver Jan van Kessel bij sommige van mijn schilderijen heeft gemaakt. Hij heeft zich laten inspireren door de schilderijen. Daarna heeft hij er treffende teksten bij geschreven.’

Urbach, autodidact, toont zowel monumentaal als klein werk. Zelf zegt hij: ‘Elk kunstwerk heeft zijn eigen gevoel. Elk kunstwerk heeft zijn eigen gelaagdheid. Elk kunstwerk heeft zijn eigen periode. Elk kunstwerk heeft zijn eigenheid.’
Urbach is als schilder op allerlei fronten actief. ‘Ik ben heel divers met mijn kunst bezig. Dikke klodders verf op een doek worden afgewisseld door heftig kleurgebruik of subtiele tekeningen. ’t Is autonoom werk. Alle doeken, alle tekeningen zijn zo verschillend. En toch zijn ze ÚÚn. Ze zijn namelijk van een en dezelfde hand.’

In die zin slaat Urbach van verbazing af en toe een hand voor zijn mond. ‘Ik sta er af en toe bij en denk: gebeurt dit in mijn leven? Ik verbaas me werkelijk over de ontwikkelingen die ik elke keer meemaak en doorleef als ik met een schilderij bezig ben. Ook de veelheid ervan: ’t is soms zo overrompelend. Zo vind ik het soms moeilijk dat mijn schilderijen zo verschillend kunnen zijn. Maar toch zo van mij. Zo geplaatst in mijn tijd, of periode.’
foto  

 
Welkom op de opening
Verdicht licht is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Lebu´nuskerk, op werkdagen van 11.00 tot 17.00 uur.De officiŰle opening vindt plaats in de Lebu´nuskerk op zaterdag 23 juni om 12.00 uur. Theo Urbach (kunstenaar), Jan van Kessel (schrijver) en Marieke Pfeiffer-Huesmann (galeriehouder ZininKunst) heten iedereen van harte welkom. De toegang is gratis.
foto  

 
Ander nieuws van galerie ZininKunst
Designshow bij Klein Beernink


Zaterdag 26 mei en maandag 28 mei (2e pinsterdag) organiseert ZininKunst diverse kunstpresentaties bij Klein Beernink. De kantoorspecialist aan de Bergweidedijk 2 in Deventer bestaat 125 jaar en organiseert daarom samen met ZininKunst speciale designdagen.


Diverse kunstenaars van ZininKunst presenteren hier hun kunstwerken: RenÚ Guillot, Joke Proper, Theo Urbach, Inez Heintzberger, Saskia Keuris en John Ligtenberg.
John Ligtenberg zal deze dagen live een kunstwerk maken. Hij wordt daarbij musicaal begeleid door het akoestisch duo Gert de Graaf en Janneke Bloemendal.
Irma ten Bulte van het exclusieve sieradenmerk Amri design geeft een demonstratie glaskralen branden.
Voor de gelegenheid worden waardebonnen van 25 euro voor de kunstuitleen van galerie ZininKunst uitgedeeld. ╔n onder een van de klanten van Klein Beernink wordt een kunstwerk verloot.
foto  

  Adres
Galerie ZininKunst bevindt zich op de eerste verdieping van De Salon. Gelegen naast het stadhuis en de Lebu´nuskerk, op 10 minuten loopafstand van het station. Grote Kerkhof 1 te Deventer. Op zondag kunt u gratis voor de deur parkeren.

R.s.v.p. marieke@zininkunst.nl

Openingstijden
Galerie ZininKunst is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op koopzondagen en op afspraak.
De Lebu´nuskerk is geopend op iedere werkdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Informatie
Wilt u iemand anders opgeven voor deze nieuwsbrief of wilt u deze mail niet langer ontvangen klik dan op deze link: registreren of bezoek onze website op www.zininkunst.nl.