Op Koninginnedag, donderdag 30 april as, opent ZininKunst een unieke expositie. Met trots presenteren wij een collectie originele schilderijen op papier en doek van de bekende Twentse kunstschilder Jan te Wierik. U bent van harte welkom om, onder het genot van een glaasje oranjebitter, de prachtige kunstwerken te komen bekijken.

Jan te Wierik (Hengelo,1954) was een kleurrijke, bijzondere man en een zeer gedreven kunstenaar. Hij was autodidact en bekend geworden als abstract expressionistisch schilder. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk dichter, beeldhouwer en muzikant. Helaas is Jan te Wierik vroegtijdig op 48-jarige leeftijd overleden.
 

 
Zijn werk
In eerste instantie waren de werken van Jan te Wierik nogal abstract van aard; de laatste jaren van zijn leven echter werd de vorm belangrijker.

De intentie van zijn werk bleef onveranderd maar de zeggingskracht van de afgebeelde figuren werd op deze manier versterkt. Ondanks de meer duidelijke figuratie werkte hij nog steeds vanuit de directe emotie, door impulsieve handelingen. Hij werkte zelden met een vooropgezet plan.
foto  

 
Inspiratie
Te Wierik was een kunstenaar die al zijn oergedachten van binnen uit vorm gaf op het doek.

Uit zijn werk spreekt dan ook beklemming, hilariteit, tragiek, liefde en verdriet, maar nooit berusting. Hij leefde voor de kunst en een bepaalde drijfveer in hem droeg ertoe bij dat alles wat hij voelde, meemaakte en zag in zijn eigen vorm een beeld moest geven.
foto  

 
Thema`s
Zoals de COBRA-groep ging Te Wierik terug naar het ‘kind zijn’ in hem. Hij bedacht de onderwerpen nooit van tevoren.

Hij bracht, al schilderend, op een speelse wijze een compositie tot stand die abstract kan zijn, maar ook dierlijke figuren, menselijke gedaantes en landschappen kunnen weergeven.

De kleuren van zijn werk zijn primair. De uistraling (daarmee niet altijd de intentie) is vrolijk. De achtergrond is rustig en op de meeste schilderijen staan twee figuren afgebeeld.
foto  

 
Collectie bij ZininKunst
Tegenwoordig zijn de werken van Jan te Wierik moeilijk te verkrijgen. Ook is nog steeds niet precies bekend hoeveel werken hij heeft achtergelaten.

De unieke collectie die aangeboden wordt bij ZininKunst, zijn de laatste doeken die door een bekende kunstverzamelaar zijn aangekocht bij Te Wierik enkele dagen voordat hij is overleden.
foto  

  Adres
Galerie ZininKunst vindt u in de Walstraat, nr 40 te Deventer. Gelegen op 5 minuten loopafstand van het station. Er is volop parkeergelegenheid in de Boreelgarage.

Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op koopzondagen (1e zo. van de maand) en op afspraak. De expositie is te bezichtigen van 30 april tot 12 juli 2009.

Informatie
Wilt u meer informatie, mail dan naar marieke@zininkunst.nl of bel 06 45694404.